USA:s Presidentval

Under tisdagen så gjordes ett av årets viktigaste val i ett av världens starkaste och mäktigaste land. Det jag pratar om är presidentvalet i USA. Valet har föregåtts av sjukt mycket kampanjande. Det började redan för två år sedan, men det är bara på senare tid som resten av världen har börjat rapportera om det. Det var för ett tag sedan väldigt jämnt mellan de två kandidaterna, Barack Obama och John McCain. När det stod klart att detta val vanns av den person som jag hoppades på, Barack Obama så kände jag en lycka som är svår att beskriva.

Dock är en sak lite oroväckande och det är att samtidigt som presidentvalet var så var det en massa andra mindre men ack så lika viktiga val som inte rapporterades om i media. Dessa val är till kongressen (representanthuset och senaten) där demokraterna tog ytterliggare ett par stolar. Personer som sitter i HD, sitter där på livstid (tills de dör, är oförmögna att utföra sina uppgifter eller helt enkelt säger upp sig) kan nomineras av presidenten, dock måste, vad jag har fattat det som, kongressen eller delar av den välja/acceptera personen i fråga. Anledningen till att detta kan vara lite oroväckande är att nu när demokraterna är i massiv majoritet så kan de mer eller mindre göra som de själva vill, utan att bry sig om vad republikanerna vill.

Det som är konstigt i denna situation är att jag själv inte är amerikansk medborgare, men känner ändå en lycka över att det inte blir ytterligare 4 år med en republikan vid styret. Anledningen till detta är många olika faktorer, några större, andra lite mindre. En av de större faktorerna är att även om man inte tror det så påverkar USA:s politik hela världen. Och det gäller all USA:s politik, först och främst utrikespolitiken, men även deras finanspolitik, militärpolitik, samt även i vissa fall deras inrikespolitik. Då inrikes kanske inte direkt har några politiska påverkningar på den övriga världen så påverkar den i vissa fall hur världen ser på USA.

I mitt eget fall så är bl.a abortfrågan en av de som jag tänker på, även om det finns viktigare frågor. Demokrater är väldigt liberala av sig när det gäller abortfrågan och så även Obama. Han har den inställningen att kvinnan ska få välja själv om hon vill behålla barnet eller inte. McCain och Pallin är båda motståndare till abort, med Pallin strået vassare. Riktigt när den kom till vet jag inte men just nu finns det en Federal law (USA:s lagar är indelade i Federal Laws och State laws) som säger att aborter är lagligt i hela landet. Dock så finns det stater som har i sina egna lagar, State laws gjort vissa inskränkningar som tex vid vilken vecka sista möjlighet till abort är. Det var så när jag kollade sist iaf, vet dock inte om den federala lagen har sopat undan det.

Anledningen till att jag tycker det är fel att förbjuda abort är några, kanske inte många och kanske inte de bästa men jag anser att ett land som kallar sig själva "Land of the Free" och kämpar för frihet på andra sidan jordklotet (Irak, Afghanistan bl.a) inte ska kunna inskränka friheten för halva sitt lands befolkning pga att de kan riskera att bli med barn vid fel tillfälle i livet. Abort ska aldrig bestämmas av staten, någon religon eller en annan person. Det är ett individuellt val som är en fri människas rättighet.

Det som gör det hela lite komiskt är att medans demokraterna är för abort och till viss del vill införa hårdare regler för att få skaffa och äga ett eller flera vapen så är republikanerna tvärtom. De tycker att abort är mord och vill att ett vapen i varje mans hem är en själklarhet, vilket också syns i landets mordstatistik. Läste också i en artikel att när republikanerna hade ett av de sista mötena innan valet så var "liberal" ett skällsord medans de vill ha "liberal gunlaws". Vilket är lite av en motsägelse.

Obama har också sagt att han vill ha hem, i princip, alla soldater från Irak inom 16 månader från att han har tillträtt, vilket sker 20 Januari. Detta tror jag personligen dock kommer bli oehört svårt då situationen är extremt instabil i landet. Detta pga att Irak delas av shia och sunnimuslimer, där de mer extrema av dem (tror det är sunni, ber om rättelse annars) vill leda landet, befolkningen och sättet att leva efter Koranen. Detta kommer onekligen leda till en kollaps av landet och slita det i stycken. Skulle det vara så att landet ändå skulle vara stabilt så skulle det vara under ett starkt muslimskt styre, mycket i likhet med Iran.

En annan svår fråga som kommer att kräva hans uppmärksamhet från dag 1 är den nuvarande ekonomiska krisen som härjar, i stort sett hela världen, dock hårdast i USA och några andra länder i världen, så som Island, Storbritanien och Tyskland. Japan har nu i ett par års tid haft svåra ekonomiska problem som inte har blivit bättre av den pågående krisen.

Ett sätt som kan lösa detta är att Obama tar bort den skattelättnat för höginkomsttagare (+250000 $) som Bush införde och höjer skatten. Lyckas han med att få hem soldaterna från Irak så är det också många sparade dollar, inte bara i löner och materialkostnader, som tex ammunition, bensin, kläder, mat och sjukartiklar. Utan det är också en 1 miljon dollar sparade för varje skadad soldat. Denna kostnad är bara den direkta kostnaden från att soldaten tas om hand i Irak, tills han skickas, via Landstahl i Tyskland till Andrews Air Force Base utanför Washington D.C. Efter hemkomst så tillkommer det kostnader för rehabilitering och sjukpension, samt det faktum att personerna som har skadats, kanske inte kommer att kunna tillföra staten några penger genom att de är oförmögna att arbeta.

För att ni ska kunna räkna ut den totala summan för de fysiskt skadade soldaterna så kan ni kolla här Wounded soldiers in Iraq, vilket i nuläget uppgår till närmare 31000 soldater. Därtill kommer kostnaden (okänd för mig) för de närmare 4200 dödade soldater. Utöver de fyskiskt skadade så tillkommer alla de med psykiska problem. Det är ett känt faktum att soldater som har kommit hem och känt att de inte har passat in i samhället har sökt sig tillbaka både en och två gånger till Irak. En annan sak som gör dessa män och kvinnor väldigt farliga för det amerikanska samhället är landets liberala vapenlagar och det faktum att en så pass traumatiserad människa som en krigsveteran är att de kan förlora det vilken sekund som helst och gå "postal" eller begå självmord. Det finns risk till detta då USA har en liten tendens att strunta i folk som inte kan göra något för dem.

En mindre viktig detalj när det gäller soldaterna i Irak som många kanske inte vet om, är att det inte bara är US Marine Corps som är stationerade i landet. Det är även en större mängd med soldater från Nationalgardet, vilket kan jämföras med Sveriges hemvärn. Varje stat har sitt eget Nationalgarde, som i inhemska krissituationer upprätthålla ordning och lag bland många andra saker. Anledningen till att Nationalgardet existerar är att enlig amerikansk lag så får US Military inte genomföra militära aktioner på amerikansk mark.

Samtidigt som Obama vill spara en massa pengar så har han kommit med ett förslag som, om det går igenom, kommer göra läkarvård för barn helt gratis. Tyvärr finns det i nuläget inte tillräckligt med pengar för att kunna genomföra en liknande reform för vuxna. Obama planerar också att förbjuda försäkringsbolag att neka vissa personer försäkringar, samt att göra det obligatoriskt för företag, med undantag för mindre rörelser som tex lokala bilreperatörer osv, att erbjuda sina anställda en försäkring. Detta eftersom i dagens USA så måste man ha med ett hälsointyg som säger att man är frisk när man tecknar försäkring. Privata försäkringar för en normal familj i USA kan kosta 84000 kr om året! Orsaken till detta är att man betalar relativt låg skatt i USA, tror att den för närvarande ligger på runt 25%, och därmed betalar mycket själv, saker som vi i Sverige betalar skatt för.

Detta är en skillnad mot den svenska modellen. Dock finns det både för- och nackdelar med båda systemen. Den svenska modellen är baserad på att man betalar högre skatt och därmed slipper de stora kostnaderna det innebär att tex gå till vårdcentralen. Man betalar 180 kr och får prata med en läkare, som sen bestämmer om det behövs tas prover som då är gratis för oss svenskar, genom skatten. Dessa prover kan kosta allt mellan 1000 kr upp till 10000 kr. I USA är det som så att man betalar allt själv. Läste i en resetidning med tips inför en resa till USA att ett enkelt blodprov hos en privatläkare kan kosta 6000 kr! Ett dygn på sjukhus med dropp och tillhörande mediciner kan komma att kosta upp till 30000 kr! Detta är nu bara ett av, gissningsvis många olika saker som man betalar för själv.

I det stora hela så tror jag att Barack Obama kommer att bli en bra president, och framförallt den president som världen och USA behöver just nu. Han har mycket som talar mot sig men han har minst lika mycket som talar för honom som ledare för världens mäktigaste land. Han är ung och energiskt och villig att ändra USA på ett sätt som ingen annan president före honom har velat göra.

Dock har han lite det emot sig att han är svart. Det kommer, tyvärr, sätta extra press på att han sköter landet, i princip helt felfritt i de fyra år han kommer sitta. Det är tråkigt att säga detta i år 2008, men folk är väldigt trångsynta och rasistiska även om det inte är något som man erkänner helt öppet och dessa människor kommer att leta efter brister och defekter i det han bestämmer. Visst, en president är alltid hårt bevakad av medierna, men för Obama så kommer det nog vara snäppet värre. Dock känner jag att han kommer klara av det galant och bli omvald 2012 för en andra period i Vita huset. Om inte Hillary är där och försöker knipa platsen från honom.

So I wish big congratulations and good luck from Sweden to the 44:th President of the United States of America, Land of the Free and Home of the Brave.




PS. Det kan komma tillägg till detta inlägg, dessa markeras då med kursiv stil för att lättare kunna skilja från originaltexten. Dessa inlägg kan komma som hela stycken eller som enstaka meningar i ett redan befintligt stycke.


RSS 2.0